RistoUtriainen

Robottiyhteiskunnissa kaikista tulee tehdä omistajia

  • Robottiyhteiskunnissa kaikista tulee tehdä omistajia

Robottiyhteiskunnissa kaikista tulee tehdä  omistajia

 

Viime aikoina monet ovat pohtineet työn riittävyyttä automaation ja robotisaation edetessä. Tästä ovat esim Bill Gates kirjoittanut ( http://nordic.businessinsider.com/bill-gates-robots-pay-taxes-2017-2?r=U.... ) Myös OP:n Karhinen on pohtinut sitä, mistä löytyisi työtä niille ihmisille, jotka automaation edetessä sen menettävät ( http://yle.fi/uutiset/3-9518250.)

Itse olen pohtinut, että automaation ja robotisaation edetessä omistajuuden merkitys kasvaa: Ne yrittäjät, jotka tarjoavat huipputeknistä osaamista asiakkailleen, keräävät myös hyvää tulosta. Samaan aikaan ihmistyövoiman tarve heikkenee, ja ansiomahdollisuudet työntekijöinä toisten palveluksessa huononevat.

Olenkin pohtinut, että yhteiskuntien pitäisi työvoiman kysynnän vähetessä lisätä mahdollisuuksia omistajuuteen niin paljon kuin se on mahdollista. Uskonkin, että omistajuus tulevaisuuden yhteiskunnissa tarjoaakin tärkeän väylän toimeentuloon työn kysynnän heiketessä.

Tietenkään työ ei koskaan täysin vähene, vaan muuttaa muotoa, ja  esim asiantuntijatyöt lisääntynevät. Siksi myös koulutukseen tulee panostaa. Koulutuksen pitäisi olla dynaamista ja seurata työmarkkinoiden  tarvetta ja muutosta herkästi.  Todennäköisesti työtä on kuitenkin liian vähän tarjolla, että kaikki työikäiset ja -kykyiset pääsisivät kokopäiseen ansiotyöhön: Työ pitäisikin jakaa oikeudenmukaisesti: Hupeva työ voitaisiin jakaa ihmisten kesken reilummin esim lisäämällä osa-aikatyötä jne.

 

Miten omistajuutta voitaisiin lisätä yhteiskunnissa ?

Radikaalisti monellakin tavalla. Me voidaan helpottaa omistajiksi pääsemistä monilla mahdollisilla keinoilla: Osakesäästämistä voitaisiin helpottaa esim osinkojen verotusta alentamalla, yhteiskunta voisi helpottaa entisestään yrittäjiksi ja osaomistajiksi pääsemistä jne.

Itse olen jopa miettinyt sitä, että jokainen ihminen saisi yhteiskunnalta tietyn summan, jonka voisi sijoittaa haluamiinsa yrityksiin, omistuksiin, perustaa oman yrityksen tai käyttää opiskeluun, mikä vaatii suurempaa pääomaa. Hilary Clinton on mm ehdottanut että jokainen syntynyt lapsi saisi muutaman tuhannen dollarin syntymälahjan valtiolta. On myös ehdotettu demokraattista starttirahaa, joka tasoittaisi ihmisten mahdollisuuksia elämänsä keväässä. Myös Suomessa on pohdittu perustiliä mm ajatushautamo Liberan toimesta. Edelleen on tuotu esille mm jokaiselle tarjottavasta osingosta vuosittain valtion bruttokansantuotteesta jne. Mahdollisuuksia on siis monella tavalla edistää ihmisten toimeentuloa ja omistajuutta. Kolmanneksi vielä perustulo pohjalla täydentäisi ja varmistaisi toimeentulon kaikissa mahdollisissa tapauksissa.

Niinpä omistajuus, osa-aikatyö ja perustulo yhdessä varmistaisivat ihmisen toimeetulon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat