RistoUtriainen

Yritystuet jokaiselle tarjottavaksi taloudelliseksi lahjaksi

  • Yritystuet  jokaiselle tarjottavaksi taloudelliseksi lahjaksi

Yritystukien sijaan taloudellinen lahja elämänsä kevääsen.

 

Suomessa maksetaan vuosittain miljardeja yritystukea. Tästä ovat kirjoittaneet mm kansanedustaja Antero Vartia. Samaan aikaan on puhuttu siitä, että automatisaatio, digitalisaatio ja robitisaatio syövät työpaikkoja tulevaisuudessa. Työtarjonnan vähetessä ihmisten pitäisi keksiä uusia tapoja hankkia elantonsa.

 

Mitä jos muutettaisiin yritystuet jokaiselle tarjottavaksi taloudelliseksi lahjaksi elämänsä keväässä. Tämän lahjan voisi kukin sijoittaa haluamaansa kohteeseen kuten opiskeluun ( joka vaatii suurempaa pääomaa ), yrittäjyyten, osaosallisuuteen eri yritysmuotoihin, taiteellisten lahjojensa toteuttamiseen ( jotka voisivat tuottaa tuloa ) jne.

 

Hilary Clinton on mm ehdottanut että jokainen saisi syntymälahjanaan tietyn summan valtiolta. Jotkut ovat kannattaneet ns demokraattista starttirahaa, joka tasoittaisi ihmisten mahdollisuuksia elämänsä keväässä. Suomessa ajatushautamo Libera on pohtinut perustiliä, josta voisi käyttää rahaa toimeentulonsa turvaamiseen. Edelleen on puhuttu vuosittain tarjottavasta osingosta valtion BKT:sta jne.

 

Ihmiset voisivat käyttää  lahjavaransa myös tukemalla uusia yrityksiä kehittymään ja kasvamaan. Me voitaiisiin kehittää sellainen yritysmalli, jonka kautta ihmiset voisivat kanavoida rahojaan uusiin yrityksiin ja samalla pääsisivät osallisiksi osingoista, jotka turvaisivat leipää pöytään.

 

USA:ssa kongressi laati 1980 -luvulla BDC-yritysmallin, jonka tarkoituksena oli edistää uusien yritysten syntymistä ja kehittymistä. Nämä BDC -yritykset saavat yhteiskunnalta tiettyjä  veroetuja sitoutuessaan tukemaan kotimaisia yrityksiä ja palauttamaan tuotostaan suurimman osan takaisin sijoittajille. Kuka tahansa voi hankkia BDC -yrityksen osakkeita, päästä osalliseksi osingoista, joita maksetaan säännöllisesti jopa joka kuukausi.

Miksei meilläkin löytyisi käyttöä tälläiselle yritysmallille, Samalla se loisi hyvän kontekstin saada lisätuloja aikana, jolloin työn tarjonta on vähentynyt. Tietenkin työ esim osa-aikatyö on aina etusijalla tulojen turvaajana, Mutta omistajuus, osaikatyö ja perustulo turvaisivat toimeentulon. Lisäksi samalla pääsisimme jokainen auttamaan yrityksiä kehittymään ja kasvamaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Business_Development_Company

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat